Migrænebehandling – forebyggende og akut

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Migrænebehandling

Hvis du lider af migræne, skal du vide, at der findes mange nyttige behandlinger og teknikker, der kan hjælpe dig. På nuværende tidspunkt findes der ingen medicin, der kan fjerne den grundliggende årsag til migræne, men der findes medicin, der kan lindre migrænesymptomerne1.

Håndtering af migræne

Det første skridt på vejen til håndtering af dine migræner er at forsøge at identificere og om muligt undgå dine migrænetriggere2.

Læs mere om migræneårsager og triggere

Hvis du lider af migræne, er det rigtig vigtigt med en sund livsstil, hvor du undgår de mest almindelige triggere3. Det gælder for eksempel om at begrænse stress, spise fornuftigt og få nok søvn. Det er ikke altid let i en travl hverdag, men hvis du gør noget aktivt for at undgå potentielle triggere, kan det være med til at reducere antallet af migræneanfald4.

Læs mere om håndtering af migræne

Migrænemedicin

Der findes to typer migrænemedicin; din læge kan fortælle dig hvilken type, der er bedst for dig5:

  • Akut medicin

  • Forebyggende medicin

Akut migrænemedicin

Denne type medicin tages under migræneanfaldet for at lindre hovedpine og andre migrænesymptomer5.

Eksempler på akut migrænemedicin omfatter6:

  • Smertestillende medicin på recept og i håndkøb

  • Kvalmestillende medicin

Akut migrænemedicin kan forårsage medicinoverforbrugshovedpine, hvor medicinen forårsager yderligere hovedpineanfald på grund af et overforbrug af den akutte medicin7. Kontakt lægen, hvis du har mistanke om, at det gælder i dit tilfælde.

Forebyggende migrænemedicin

Der findes forebyggende behandlinger, der kan være med til at forhindre migræneanfaldene i at opstå. Disse lægemidler skal tages regelmæssigt, også når du ikke har migræneanfald. Lægen vil oftest overveje en forebyggende migrænebehandling, hvis du har mere end fire migræneanfald om måneden8.

Lægemidler, der anvendes til at forebygge migræne i dag, er typisk blodtrykssænkende medicin, medicin mod depression, epilepsimedicin og neurotoksin-indsprøjtninger. De er alle oprindeligt udviklet til behandling af andre tilstande end migræne2,8.

Mange års forskning har medført, at der nu også findes en anden type forebyggende behandling, som er specifik udviklet til migræne. Lægemidlet virker ved at blokere et signalstof i hjernen, calcitonin gen-relateret peptid (CGRP), som kan være med til at udløse et migræneanfald12.

Alternativ migrænebehandling

Der findes også ikke-medicinske metoder, der kan være med til at forebygge migræne, som du kan afprøve i tillæg til din medicin, herunder1,10.

  • Akupunktur

  • Vitaminer og mineraler

  • Neurostimulerende apparater

Vigtige sikkerhedsforanstaltninger vedrørende behandling

  • Vær opmærksom på medicinoverforbrugshovedpine. Selvom smertestillende medicin ofte er en nødvendig del af behandlingen af hovedpine eller andre smerter, så kan regelmæssig brug resultere i medicinoverforbrugshovedpine7. Overforbrug kan resultere i, at medicinen mister sin lindrende virkning og i stedet begynder at forårsage hovedpine7. Hvis du har mistanke om, at dette er tilfældet, kan du drøfte dine alternativer med lægen

  • Lav ikke om på din behandling, og stop ikke med at tage den medicin, som lægen har ordineret, uden at tale med lægen først. Tag altid din medicin som anvist

  • Vær forsigtig med at tage medicin, hvis du er gravid eller ammer. Drøft dine muligheder med lægen eller jordemoderen så tidligt i graviditeten som muligt1

Gå til regelmæssig kontrol hos lægen11. Dine migrænesymptomer kan ændre sig med tiden, og det er vigtigt at justere din behandling derefter, så du er sikker på, at den passer til dine behov. Det er vigtigt for håndteringen af migræne at føre en migrænedagbog, for eksempel ved hjælp af en app, og at holde lægen opdateret ved regelmæssige lægebesøg. Fortæl ved disse besøg din læge, hvordan du har det, hvordan din migræne påvirker dig, om behandlingerne virker, og om der er forandringer i dine symptomer eller i din livsstil. Det øger dine chancer for at få den rette behandling. Faktorer såsom sværhedsgraden af dine migræneanfald, hvornår de indtræffer, samt oplysninger om, hvordan behandlingen virker, kan hjælpe lægen med at tilpasse behandlingen bedst muligt.

Curated Tags