Hvad er migræne

Det er en udbredt misforståelse, at migræne bare er en slem hovedpine, men hvad er migræne egentlig? Vi kender ikke årsagerne til migræne, men vi ved, at migræne er en neurologisk tilstand, der påvirker nervesystemet, fordi den forårsager midlertidige forandringer i hjernens kemiske stoffer, nerver og blodkar.

Når et migræneanfald starter, kan det være svært at håndtere, fordi det varierer fra person til person. Migræneanfald kan også være forskellige fra gang til gang hos den enkelte person og kan vare nogle få timer eller flere dage. Migræneanfald kan optræde en sjælden gang imellem, med måneders eller års mellemrum, eller være mere regelmæssige.

Et migræneanfald opleves typisk som en kraftig, dunkende hovedpine, oftest i den ene side af hovedet. Du kan opleve kvalme og/eller øget følsomhed over for lys og lyde. Hvordan migræne påvirker den enkelte person, afhænger af anfaldenes sværhedsgrad og hyppighed. For nogle kan migræne være så invaliderende, at de går glip af mange ting i hverdagen.

 

Hvor almindelig er migræne

Migræne er en meget almindelig tilstand. Cirka 1 ud af 7 personer har regelmæssige anfald. Migræne er mere udbredt hos kvinder end hos mænd. Migræneanfaldene begynder som regel i den tidlige voksenalder, og de fleste, der lider af migræneanfald, er mellem 25 og 55 år.

 

Hvad er symptomerne på migræne?

Migrænesymptomer kan variere, men de fleste med migræne oplever kvalme, øget følsomhed over for lys, lyde og lugte eller koncentrationsbesvær. Nogle får ‘aura’, når migrænen indtræder. Aurasymptomer kan beskrives som lysglimt eller blinde pletter, svimmelhed, følelsesløshed, snurrende fornemmelse i huden eller taleproblemer.

Læs mere om migrænesymptomer

 

Hvad forårsager migræne

Der er forsket meget i migræne, men årsagerne til migræne er endnu ikke helt afklarede. Nogle forskere peger på, at migræne i familien eller genetiske faktorer spiller en rolle.

Migræneanfald bliver ofte udløst af nogle bestemte faktorer, såkaldte triggere. Det er forskelligt fra person til person, hvilke triggere eller kombinationer af triggere, der udløser migræne. Nogle anfald kan f.eks. udløses af stress, mens andre udløses af visse fødevarer.

Andre triggere kan være visse drikkevarer, dehydrering, lavt blodsukker eller hormonelle forandringer. Dine migræneanfald kan også skyldes faktorer i dine omgivelser, såsom blinkende lys eller endda vejret.

Læs mere om årsager til migræne og triggere

 

Få hjælp til at håndtere migræne

Det kan være skræmmende at opleve et migræneanfald, men din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du håndterer livet med migræne. Der findes i dag ikke nogen lægemidler, der kan forebygge den grundliggende årsag til migræne, men vi har samlet nogle oplysninger om håndtering og behandling af migræne her, som kan hjælpe dig med at forebygge eller lindre anfald.

Læs mere om migrænehåndtering og migrænebehandling

 

Findes der forskellige typer af migræne?

Ja. Du kan have anderledes migrænesymptomer end andre der lider af migræne, da der findes mere end én type migræne. Du kan fx have migræne uden aura eller migræne med aura.

Hvis du har migræne med aura, kan du endda opleve, at du slet ikke har hovedpine. Migrænesymptomerne er heller ikke altid begrænset til hovedet. Hvis du lider af abdominal migræne, rammer migrænesymptomerne maven.

Der findes mange forskellige typer af migræne, og den specifikke diagnose afhænger af hyppigheden og typen af dine symptomer.

Læs mere om forskellige migrænetyper og symptomerne ved de forskellige typer af migræne

Uppdaterad: 04-09-2018