Hvorfor får man migræne, og hvad udløser det?

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Årsager til migræne

Man kender ikke de præcise årsager til migræne, men man mener, at ændringer i hjernens kemiske stoffer og nerver kan medvirke til udvikling af migræne. Under et migræneanfald kan disse forstyrrelser føles som ”hjernekrampe”, hvilket kan være en skræmmende oplevelse. Ifølge engelske publikationer, er der mange faktorer, der kan øge risikoen for at få migræne, bl.a.1-3:

  • Alder – migræne udvikles ofte i de sene ungdomsår og berører typisk personer i alderen 25-55 år1-3
  • Genetiske faktorer – hvis der er migræne i din familie, kan du have en øget risiko for selv at få det1-3
  • Køn – kvinder har op til 3 gange højere risiko for at få migræne end mænd1-3

Migrænetriggere

Udløsende faktorer kan være alt fra en ændring i vejret til en reaktion på bestemte madvarer4. Det er forskelligt fra person til person, men nogle af de mest almindelige triggere er nævnt nedenfor:

Stress

Fysisk overbelastning og overanstrengelse kan fremkalde migrænesymptomer hos nogle personer. Dette omfatter stivhed eller spænding i nakke og/eller skuldre; overbelastning, for stort pres eller intens træning, især hvis du ikke er vant til det.

Stærke følelser, såsom uro, angst, chok eller spænding, samt stress eller depression kan forårsage migræne5.

Søvn

Dine søvnvaner kan påvirke din migræne; ændringer i søvnmønstre og afbrudt søvn kan forårsage hyppigere migræneanfald. Det er vigtigt at få en god nats søvn, da søvnmangel kan udløse migræneanfald4. Du kan mindske søvnrelaterede migræneanfald ved at planlægge rejser bedre, undlade at arbejde på usædvanlige tidspunkter og undgå at sove længe i weekenden5.

Kost

Desværre er mange af de fødevare, der udløser migræneanfald, blandt de ting, som de fleste af os elsker allermest, herunder chokolade, ost, andre mejeriprodukter, citrusfrugter og skaldyr5,6. Hvis du lider af migræne, kan det også være en god idé at undgå tilsætningsstoffer, såsom sødemidlet aspartam og konserveringsmidlet mononatriumglutamat, da de kan udløse migræneanfald. Det samme gælder koffeinholdige drikke og alkohol5.

Ofte har du måske slet ikke lyst til at spise og drikke, når du har hovedpine, men husk på, at dehydrering og lavt blodsukker også kan forårsage migræne5. Så det er vigtigt, at du husker at få noget at spise og drikke.

Sansestimuli

Sansestimuli er ting, der påvirker dine sanser, altså føle-, lugte- og smagssansen, synet og hørelsen. Der er mange forskellige sansestimuli, der kan udløse migræneanfald, herunder5:

  • Stærkt lys
  • Høje lyde
  • Kraftige lugte
  • Flimrende lys

Miljøfaktorer

Ligesom sansestimuli er der ting i miljøet, der kan udløse migræneanfald, herunder5:

  • Ændringer i vejr/klima
  • Indelukkede eller røgfyldte rum

Medicin

Visse lægemidler kan udløse migræneanfald, herunder7:

  • Visse sovepiller
  • Visse p-piller
  • Hormonsubstitutionsbehandling (HRT)

Hormonerne østrogen og progesteron kan i høj grad udløse migræneanfald hos kvinder. Nogle kvinder er mere følsomme over for svingningerne i disse hormoner i løbet af deres menstruationscyklus, og det kan have betydning for deres migræne8. Som det gælder for al medicin, er det en god idé at drøfte med lægen, hvordan du bedst håndterer din migræne, især hvis du får hormonbehandling eller tager p-piller.

Registrer dine migrænetriggere

De faktorer, der udløser migræneanfald, varierer fra person til person, og det er ikke altid let at identificere dem. En af grundene er, at en bestemt trigger ikke altid udløser et migræneanfald, og at anfaldene kan skyldes en kombination af triggere5. I starten kan det være svært at finde ud af, hvad der udløser dine migræneanfald, især hvis der er flere triggere indblandet5. Det kan for eksempel være en travl hverdag kombineret med andre faktorer, såsom menstruation eller et nyt miljø. Det kan være svært at finde ud af præcis, hvad der sker, men med de rigtige værktøjer, kan du registrere og få overblik over dine migrænetriggere.

Kend dine migrænetriggere

Det kan være en god idé med en ‘migrænedagbog’ for at finde ud af, hvad der udløser dine anfald. Du kan bruge en migrænedagbog til at registrere faktorer som miljøet omkring dig, din fysiske og psykiske tilstand og din kost. Ved at registrere disse ting kan du spore dig ind på dine migrænetriggere9, og drøfte dem med din læge, venner og familie.

Migrænedagbog

Det er vigtigt, at du finder den metode der passer netop dig. Foretrækker du fx at skrive på papir, kan du printe en dagbog, som du kan udfylde med håndskrift.

Download Migrænedagbog

Referencer

  1. NHS Choices. Migraine.  (Global source, all statements mentioned are based on global and/or UK numbers)
  2. The Migraine Trust. Facts and Figures. (Global source, all statements mentioned are based on global and/or UK numbers)
  3. Lipton et al. Migraine: Epidemiology, Impact, and Risk Factors for Progression. Headache 2005; 45: S3-S14 (Global source, all statements mentioned are based on global and/or UK numbers)
  4. The Migraine Trust. Common Triggers. 
  5. Migraine Action. Triggers. 
  6. Migraine. Migraine triggers: food and drinks. 
  7. NHS Choices. Migraine Causes. 
  8. The Migraine Trust. Migraine and the contraceptive pill. 
  9. The Migraine Trust. Keeping a migraine diary. 
     
Spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål om migræne

Værktøjer

Værktøjer og ressourcer

Få en bedre forståelse af din migræne og hvordan den påvirker dit liv ved hjælp af Værktøjer og ressourcer. 

Curated Tags